HTML

Menekülj innen!

Egy elhatározás, egy hátizsák, egy repülőjegy, és innen el... A menekülésem naplója.

Friss topikok

Linkblog

2007.09.23. 21:34 Helota

Angol körkép #3 Mit kell tenni, ha megvan a munka?

Mik még a hivatalos teendők, ha szupergyorsan elintéztünk mindent(szállás, bankkártya, jogsi), és még melót is kaptunk? Először is javallott pár deci gin és sör elfogyasztása.
Nézzük milyen kötelezettségek várnak még reánk miután kitisztult a fejünk....

Fontos, hogy legyen útlevelünk!

WRS
    HA megvan a munkánk, akkor a munkába állást követő harminc napon belül be kell regisztálni magunkat a Munkavállalói Nyilvántartási Rendszerbe (WRS- Worker Registration Scheme). Ez minden olyan külföldi munkavállalónak kötelező, akik 30 napnál tovább akarnak Angliában dolgozni. Viszont 1 év folyamatos munkaviszony (megszakitás nélkül persze) megléte után teljes jogú munkavállalónak számitasz, szabadon változtathatod a munkahelyeidet, és nem kell a WRS-el tovább foglalkoznod. Ezután akár kérelmezheted is megfele a letelepedési engedélyt. (Bővebben ITT)
    A WRS a Home Office, tehát az angol belügyminisztérium égisze alatt működik, tehát a regisztációs lapot is tőlük kell letölteni. Nyomtatvány-fóbiás embereknek ez maga a rémálom, 5 oldalas, és kicsit sem egyszerű.
    Tehát miután kitöltötted az űrlapot sűrű anyázások közepette, jó mélyen a zsebedbe nyúlsz, és elővarázsolsz 90 fontot (most emelték) a regisztrációs díjara, hozzácsapsz 2 útlevélképet és az ÚTLEVELEDET (ha valaki tudja, hogy elfogadják-e  a személyit, irja már meg), valamint a munkáltatódtól egy levelet (employment letter), amibe bele van irva minden fontos adat a munkáltatódról és rólad. Ezeket belerakod egy borítékba, és elküldöd a Home Office címére. Pár hétig eltart a regisztráció.

NI number
Következő lépés az adózás és a TB szempontjából igen fontos
National Insurance Number beszerzése. Ezt a helyi Social Security Office-ban adják, egy személyes interjút követően. Előzetesen kell időpontot kérni, lehet személyesen, telefonon, vagy pedig e-mailben.
Az interjúra 1-2 hetet várni kell, és utána postázzák a kártyádat. Fontos, hogy nálad legyenek a saját, és a munkáltatód adatai.

3 komment

Címkék: munka utazás adó nin wrs


A bejegyzés trackback címe:

https://escapehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr31174629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vic · http://vicinholland.blog.hu 2007.09.25. 11:45:42

Hat.. En dolgoztam Angolfoldon masfel honapig es igy semmi ilyet nem kellett csinalni elozetesen...

bagoly 2007.09.25. 13:12:42

Igen, jó a személyi is, most jöttem onnan, januárban megyek vissza. SOHA, SENKI ne adja ki a kezéből az útlevelét, még hivatalnak sem. Ez alap.

fzsofi · fzsofi.spaces.live.com 2007.10.03. 20:53:46

természetesen elég a személyi is, de sorrendileg sztem fontosabb először az NIN, utána a Home Office- utóbbi azt hiszem kéri is az előbbit.
Én is paráztam, amikor fel kellett adni a személyimet, de kb két napon belül vissza is küldték.
süti beállítások módosítása