HTML

Menekülj innen!

Egy elhatározás, egy hátizsák, egy repülőjegy, és innen el... A menekülésem naplója.

Friss topikok

Linkblog

2007.09.30. 22:46 Helota

Angol körkép #4 Szállás: gyakorlati jótanácsok

    Idegen tollal (billentyűzettel) fogok ékeskedni, ugyanis kutakodásaim közben találtam egy annyira jó blogot, hogy a szerző engedelmével a fenti témával kapcsolatban átemelek ide egy remek írást.
    Drie- blogger kollega elérhetősége: http://drie.blogozz.com


Albérlet


Az én házam, az én váram. Hát igen, kell egy hely, ahol elbújhatunk a világ elől, ahol megfőzhetjük vacsoránkat, ahol álomra hajthatjuk kicsiny fejünket. De hát hogyan is keressünk ilyet?

Először is…ha még otthon vagy (Mo-n). Tudom, nehéz elindulni. Otthonról minden olyan misztikusnak, olyan távolinak tűnik. Idegen ország, más nyelv, más fajta emberek… Talán jobb lenne, ha magyar közvetítő cégen keresztül intéznék mindent. Hááát… Én azt tanácsolnám, ne tedd! Száz emberből egynek vannak jó tapasztalatai a közvetítő cégekkel és neki is csak azért, mert a nagybácsikája alapította a céget. Általában szutyok albérleteket adnak, balkáni körülményekkel. A munkákról meg már ne is beszéljünk. Szóval egyedül szerintem mindenképp többre mész.

Ha mégis azt választanád, hogy magyar céggel szerződsz, jól nézd meg, mit írsz alá, mennyit fizetsz, és lehetőleg próbálj tájékozódni a cégről (internet, iwiw fórumok, stb.). Kettőről már írtam, az Iránylondonról meg a Londoni magyarokról. Ha már mindenképp ezt választod, akor inkább az előzővel kezdj! A megfelelő résznél leírtam, miért. Ha esetleg már van tapasztalatod másik céggel kapcsolatban, vagy tudsz ajánlani az otthoniaknak, akkor írj egy megjegyzést, légyszi:)

Az én tanácsom mégis csak az, hogy egyedül keress szállást is, meg munkát is. Képes vagy rá! A munka résznél leírtam, hogy érdemes egyedül melót keresni, sőt, a cv résznél lépésről lépésre. Ha követed, nem lesz olyan nehéz:) Úgyhogy most csak az albérletről fogok beszélni.

Hogyan is kezdd…? Első körben a legegyszerűbb a www.gumtree.com - ot megnézni. Általában három fajta renttel (albérlet) találkozhatsz.
shared room (osztott szoba): ez az első és legolcsóbbfajta. Azt jelenti, hogy legalább ketten (általában ketten) osztoztok egy szobán. Előnye, hogy olcsóbb, mintha saját szobát bérelnél. Hátránya: ki tudja, kivel kerülsz egy szobába. És ha értékes cuccaid is vannak, a fene se tudhatja. Kb. 50 font/héttől.

single room: nah, ez a saját szoba. Ebből is két fajta van: a single room és a double room. A single room azt jelenti, hogy saját szoba egy személyes ággyal. A double room saját szoba francia ággyal. Árban is általában a double kicsit drágább, bár a fene se tudja, ki lehet fogni ilyet is, olyat is. Előny: saját szoba, hely a cuccaidnak, be tudod zárni, ha akarod. Hátrány: drágább, mint a shared room. Kb. 80 font/héttől.

studio flat: ez olyan, mint otthon a galériás lakás. Egy légtérben van minden. Kis egyszobás garzonszerűség. Nah, ebből annyi féle van, hogy ihaj, szóval nagyon sok mindent nem tudok róla mondani. Ha megírod a levelet, kérj hozzá fotót. Amit amúgy sem árt… Előny: egyedül béreled a lakást, nem kell osztozni senkivel konyhán, fürdőn, egyebeken. Hátrány: az összes rent és számla a tiéd. Ami azért húzós tud lenni… Kb. 120 font/héttől.

Nah, akkor szépen kiválasztottad, melyik albérlet érdekel. Mi is a következő lépés? Jaj, jaj, telefonálnom kell? És ha nem értem meg őket? Vagy ők engem? Ne ess kétségbe. Ebben a stádiumban még felesleges a telefonszámlád növelni. Itt a legfontosabb az, hogy írj egy levelet nekik (email), amiben rákérdezel a lakás és a szoba paramétereire.

Ajánlat:

Hi,

i’m Adrienn Faklya. I’m interested in your rent ad on gumtree. I would like to ask some question: what is the size of the room? How much money is the rent? Is it including all bills? How much deposit have to pay? When can i move there? What furniture are in the room? Where is the house exactly (address)? How many people live there? Which tube station is the nearest?

I’m waiting for your answer.

Best regards,

Adrienn Faklya

Ezt a levelet elküldöd a megadott címre. Általában kb. max. egy óra múlva válaszolnak rá. Attól függően, mi van a levélben, egyeztettek. Általában itt jön a felhívós rész. Hát, a rossz hír az, hogy ezt mindenképpen érdemes neked intézned, mert általában szeretnének személyesen beszélni azzal, aki ki akarja venni a szobát. Szóval érdemes felkötni a gatyát, elgondolni, mit akarunk mondani és hajrá. Biztos szóba fog kerülni, hogy hogyan akarsz fizetni. Mondhatod azt, hogy beköltözéskor cashbe (készpénz) depositot, mindent egybe. De mivel ha otthonról jössz, ezért beköltözés előtt nem fog látni a land lord (főbérlő), ezért lehet, hogy valami előleget előre fog kérni. Akkor pedig jön az átutalásos csoda. El kell kérni a bankszámla számát és átutalni a pénzt rá. Általában a depositot szokták így kérni. Az átutalási papírnál a megjegyzés rovathoz érdemes odaírni, hogy mire fizetted ki, csak a félreértések elkerülése végett:S És ha mindez kész, máris van otthonod egy kis időre, vagy sokra. Attól függ, mennyire fog tetszeni új lakod.

Igazából én azt mondom, elsőre majdnem mindegy, hol laksz, milyen szobát veszel ki. Az általános tendencia, hogy mindenki max. két hónap után elköltözik az első itteni albérletéből. De ez akkor már nem gond, hiszen itt leszel, szerencsés esetben lesz egy király melód és már ismergetni fogod a várost, tehát könnyebben fogsz tudni mozogni. Úgyhogy csak semmi para az első szálláskereséstől. Mindenki megtalálja a neki megfelelő helyet…előbb, vagy utóbb:)

Szerző: Drie ( http://drie.blogozz.com)

3 komment

Címkék: utazás london szállás blogajánló deposit szobák


A bejegyzés trackback címe:

https://escapehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr52181922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drie · http://www.drie.blogozz.com 2008.06.09. 02:50:59

Ez igazán megtisztelő:D
It's my pleasure to help you out:D
Ja, amúgy te is Londonban vagy? De nem azért, hanem azért... (koszorút, ha meghalok...)... Na, csak mert kicsi a világ és deszka benn minden férfi és nő... O.o... Majdnem Shakespeare. Na, csak azért, mert ha valaki olvassa a kommentem, jöjjön mindenki a 6. szalonnasütésre. Részletek a megfelelő iwiw fórumban. Időpont: június 28. (londoni topicok, cím: 6. szaonnasütés)

drie · http://www.drie.blogozz.com 2008.06.09. 02:52:59

szalonnasütés... Még mindig nem tudok írni...

Helota 2008.06.29. 23:11:29

NEm, nem London, hanem Southampton, és sajna 29.-én(na vajon jol írtam le?) olvasom a bejegyzést :(
süti beállítások módosítása